Ascultă Online Radio Cernăuți

17 mar. 2013

17.03.1418 - 17.03.2013. OPRIŞENII LA CEA DE A 595-A ANIVERSARE DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ


 
         LA ŞCOALA MEDIE DE GRADUL I - III ŞI MUZEUL DE ARHEOLOGIE SI ETNOGRAFIE MAXIMILIAN HACMAN DIN OPRIŞENI, RAIONUL ADMINISTRATIV HLIBOCA, REGIUNEA CERNĂUȚI, UCRAINA, IN ZIUA DE 17 MARTIE 2013 A AVUT LOC SĂRBĂTOAREA SATULUI, PRILEJUITĂ DE ANIVERSAREA A 595-A DE LA PRIMA LUI ATESTARE DOCUMENTARĂ.

       ÎN MATERIALELE FOTO ŞI SECVENȚELE VIDEO DE MAI JOS VA OFERIM UN REPORTAJ DE LA ACEASTĂ MANIFESTARE.

Oprişeni – vatră scumpă românească
Situat la doar câţiva kilometri de frontiera cu România, satul Oprişeni din raionul Hliboca, o veche şi frumoasă vatră românească a marcat în aceste zile de primăvară 595 de ani de la prima atestare documentară. Aşa precum sunt obişnuiţi românii din nordul Bucovinei să păstreze cu sfinţenie limba, cultura neamului strămoşesc, credinţa şi istoria, la fel au procedat pe parcursul anilor şi bravii oprişeneni, care întotdeauna au declarat sus şi tare că sunt mândri de faptul că s-au născut români, păstrând vie comoara  strămoşilor noştri. În această frumoasă vatră românească s-au născut mari personalităţi ale culturii şi literaturii române din spaţiul nordbucovinean. La sărbătoarea satului au venit să se bucure împreună, fii acestei minunate comune, unii dintre ei stabiliţi cu traiul departe de sat, dar care păstrează mereu în inimă şi suflet, dragostea faţă de leagănul copilăriei lor.
Şcoala de cultură generală din satul Oprişeni, raionul Hliboca, dar şi Muzeul de arheologie şi etnografie „Maximilian Hacman” din localitate au găzduit această minunată sărbătoare prilejuită de aniversarea a 595-ea de la prima atestare documentară a acestei localităţi. Elevii şcolii au interpretat în deschiderea manifestării culturale Imnul satului, apoi directorul instituţiei de învăţământ, inima şi sufletul acestei sărbători, domnul Nicolae Bodnariuc, l-a rugat pe părintele Vasile Pauliuc, parohul bisericii din localitate, să facă o rugăciune şi să binecuvânteze desfăşurarea cu succes a evenimentului cultural. 
Copiii satului i-a întâmpinat cu pâine şi sare pe oaspeţii dragi sosiţi la Oprişeni în acea zi de sărbătoare. Primarul comunei, domnul Nicolae Popovici, i-a salutat pe cei prezenţi menţionând faptul că de la o zi la alta satul înfloreşte şi devine tot mai frumos. Istoria comunei Oprişeni a fost prezentată publicului de către directorul şcolii domnul Nicolae Bodnariuc, care a dorit să remarce că istoria acestei localităţi este foarte veche şi îşi are începutul cu multe secole în urmă. Cu mândrie a declarat cunoscutul scriitor, publicist şi istoric, Dumitru Covalciuc, originar din satul Oprişeni că „am coborât şi noi dintr-o istorie bogată. Nu întâmplător cea mai mare etnografie de sate care s-a scris în anii aceştia în regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, a fost monografia satului Oprişeni şi nouă nu ne rămâne decât să fim mândri de acest fapt”.
Un alt fecior al acestei frumoase comune, domnul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi redactor-şef al ziarului „Gazeta de Herţa” recunoaşte că întotdeauna când vine acasă, dar vine destul de des, intră cu mândrie în acest colţ de rai, unde şi-a purtat paşii copilăriei, gândindu-se că chiar dacă locuieşte în altă parte, au rămas aici adevăraţi fii şi fiice care duc mai departe zestrea străbunilor. „Văd aici o generaţie tânără deosebită, care sunt sigur că păstrează acele valori care vin din moşi-strămoşi. Mă mândresc cu ei, mă mândresc cu satul copilăriei mele”, astfel şi-a încheiat discursul său domnul Vasile Bâcu.
Gânduri frumoase despre satul Oprişeni au evocat în discursurile lor domnul Valeriu Rotar, preşedintele Consiliului raional Hliboca, domnul profesor universitar Ilie Popescu, care le-a înmânat şi câteva diplome de excelenţă celor implicaţi în organizarea acestei minunate sărbători.
În mesajul său de felicitare, domnul Corneliu Ionel Cibotaru, Consulul României la Cernăuţi a ţinut să menţioneze că se află pentru prima dată în comuna Oprişeni şi se bucură foarte mult că locuitorii ei au un trecut atât de bogat şi de mare. „Acestea sunt deja tradiţii pe care le păstraţi cu sfinţenie în afara colectivului de cadre didactice pe care îi aveţi aici. Presupun că întreaga administraţie se mândreşte cu Dumneavoastră, cu ceea ce aţi făcut până acuma şi vă va sprijini în continuare să aveţi noi realizări la fel de frumoase”, a mai spus diplomatul român.
Sărbătoarea satului Oprişeni a continuat cu un spectacol deosebit susţinut de către artiştii amatori din localitate, care le-a oferit cu mult drag  publicului prezent la aniversarea celor 595 de ani de la prima atestare documentară a acestei comune un buchet dintre cele mai frumoase cântece şi dansuri româneşti. Astfel demonstrând încă o dată că la Oprişeni limba română e la ea acasă, nu întâmplător zilele acestea deputaţii consiliului sătesc au votat în unanimitate legea privind declararea limbii române ca limbă regională pe teritoriul satului Oprişeni!
Vitalie ZÂGREA, ziarul „Libertatea Cuvântului”
Fotografii de Nicolae HAUCĂ        

2 comentarii:

  1. Re: VEŞTI DIN NORDUL BUCOVINE - REVISTA ART - EMIS, Nr.19/18 MARTIE 2013
    От кого: Ion Maldarescu
    Кому: Nicolae Hauca
    Сегодня, 16:49
    Deie-vă Domnul sănătate şi putere de a rezista!
    SUCCES!
    Ioin Măldărescu

    RăspundețiȘtergere
  2. dela NICOLAIE PREUTESIE BUCOVINA ROMANIA
    От кого: preutesi nicolae
    Кому: haucanicolae@gmail.com
    Сегодня, 16:36
    VA MULTUMESC DIN TOT SUFLETU DE MESAJILE DIN BUCOVINA DE NORD DOMNULE HAUCA TE ASTEPT LA MINE LA RADAUTI SA DISCUTAM DE SPATIU PENTRU CABINET DENTAR SI ETC CU RESPECT NICOLAI PREUTESIE LA UN MIC SI LA O PALINCA

    RăspundețiȘtergere